Sinds mijn kennismaking met het audiovisuele vak, is videomontage nog altijd mijn favoriete onderdeel van het hele video-creatieproces: het moment dat het vastgelegde verhaal met passende knips tot leven komt en je langzamerhand steeds meer van het eindproduct voor je hebt. Daarbij ook de momenten dat je klanten blij kunt maken en enthousiast worden van voorproefjes met de eerste beelden. De sleutel om tijdig samen te kunnen besluiten of de video tot op de checkpoint in kwestie al de goede kant op gaat. En niet te vergeten: bij aanwezigheid van een regisseur, de visie van de regisseur in beeld, vorm en karakter overbrengen door alle aanwijzingen adequaat en passend in het proces mee te nemen.

Vlak na de start van mijn opleiding op het Grafisch Lyceum Utrecht in 2013, leerde ik al hoe belangrijk (en gaaf!) het was om ieder shot per frame te timen, en hoe die precisie vervolgens bijdraagt aan de impact van de boodschap en het gevoel. Want ongeacht hoe sterk het concept en de beelden zijn: de montage zet de uiteindelijke toon. Ik zie dat als een grote verantwoordelijkheid, welke ik met veel plezier en gedrevenheid draag!
Sindsdien heb ik mijzelf bij vrijwel ieder (groeps)project voornamelijk gefocust op de montage, om écht goed te worden in wat ik doe. Door mijn liefde voor montage, geeft het vinden van de optimale knip mij energie, of het nu gaat om een passende flow d.m.v. continuïteit of juist het creëren van contrasten om de aandacht van de kijker extra vast te kunnen houden. 
In de loop van de jaren heb ik kennis mogen maken met verschillende soorten montages. Denk o.a. aan promo’s, korte verhalen, live-registraties en sfeerimpressies. De projecten vonden met name plaats binnen studies en stages bij videoproductie-bedrijven, waarbij ik mijzelf te allen tijde heb gefocust op montage om steeds beter te worden in wat ik graag doe. Daarbij heb ik niet alleen inhoudelijk, maar ook tijds-efficiënt leren monteren en heb ik ervaring opgedaan om binnen een bedrijf te leren functioneren. Door de ervaring die ik tot op heden heb opgebouwd, weet ik goed welke kant ik op wil. 

Diezelfde ervaringen hebben er tevens voor gezorgd dat communicatie en teamwork nóg hoger in het vaandel is komen te staan. Ongeacht of je continu met collega's aan het brainstormen bent, of als editor veel zelfstandig werkt: de kansen om te leren functioneren binnen een bedrijf, lieten mij opnieuw inzien dat ik energie krijg van teamwork, openheid in communicatie en een goede creatie-sfeer!
Binnen mijn vrije werken geef ik een video of film graag meer diepte door de bijkomende gevoelservaringen zo sterk mogelijk te communiceren. Hierbij creëer ik graag ruimte om te adem en laat ik situaties en uitingen natuurlijk ontstaan en zijn, door er ook voor te durven kiezen om in sommige situaties niét te knippen. Ik ben ervan overtuigd dat videomontage niet alleen bestaat uit technische en/of ongeschreven regels, maar ook uit een intuïtief proces.

​​​
Benieuwd geworden naar mijn knip-vermogen?
Bij de selectie van de diverse werken op de pagina 'videomontage', staat de montage centraal. Ik vind het belangrijk om zo nu en dan mijn eigen beelden te kunnen schieten, maar ik ga net zo graag de uitdaging aan met aangeleverde beelden. Iedere tegel bevat een apart project, met daarbij een korte of langere toelichting m.b.t. de inhoud, vorm en situering. 

Back to Top