Mijn interesse in drones ontstond na enkele jaren met afstandbestuurbare 1:10 schaal auto's gereden te hebben en dus inmiddels enige bekwaamheid te hebben ontwikkeld met radiografische hobby's en bijhorende technieken. 

In diezelfde jaren dat ik met de auto's reed, zat ik middenin mijn audiovisuele opleidingen. Het gebruik van drone-beelden in video's en films was toen niet geheel nieuw meer, maar werd wel steeds populairder. Ik besloot te investeren in een film drone, in het kader van ontdekken en vernieuwing.

Zodoende maakte ik in 2018 kennis met het maken van beeldopnames met drones. Vrij snel erna ontdekte ik de mogelijkheden om sneller, vloeiender en gecontroleerder te kunnen vliegen, namelijk met FPV drones.
FPV staat voor First Person View, wat inhoudt dat je m.b.v. een bril met scherm in een gesloten casing vanuit het perspectief van de drone kunt vliegen. Soortgelijke schermen zie je vaker op controllers van 'reguliere' drones, alleen is er bij FPV sprake van vele malen minder vertraging in de verbinding tussen de drone en het scherm, om de drone scherper en gecontroleerder te kunnen manoeuvreren.  

​​​​​


Inmiddels heb ik mijn drones in kunnen zetten voor diverse videoprojecten, waaronder voor een recruitment-video voor een videoproductiebedrijf en mijn afstudeerfilm 'De Lichtwever'. De drone-beelden in de genoemde recruitment-video zijn vastgelegd met een speciale drone, namelijk een Cinewhoop: een drone waar men binnen mee kan vliegen en welke veilig is rondom mens, dier en interieur. Cinewhoops worden bijvoorbeeld ingezet bij televisieopnames van The Voice of bedrijfs-sfeerimpressies waar in één lang shot alle afdelingen worden vertoond.

Het voordeel van binnen vliegen, is dat opnames weersonafhankelijk kunnen worden ingepland, maar ook dat er geen drone-certificaat benodigd is. Wanneer je buiten vliegt, ofwel in het openbaar luchtruim, is er sinds 2021 een drone-certificaat nodig. In sommige gevallen moet er bij commerciële vluchten in de buitenlucht tevens een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente in kwestie. Daarnaast zijn de regels rondom drones sindsdien ook aangescherpt, wat het helaas vrijwel onmogelijk maakt om in visueel prikkelende omgevingen te vliegen. Ondanks de verschuiving in mogelijkheden, haalde ik in 2021 mijn drone-certificaat (categorie A1, A3) om gecertificeerd als recreant te kunnen blijven vliegen. In de nabije toekomst wil ik een aanvullend certificaat halen (A2), om ook als commercieel piloot voor klanten aan de slag te kunnen.
Back to Top